De schatkaart van Monet

“Schilderen met woorden, dat kan Martijn Couwenhoven.” – Prikkels, tijdschrift over cultuur op school

Informatie voor scholen / workshops

Monetwandeling en schilderworkshops

Kinderen lopen na lezing van De schatkaart van Monet als Eva en Joep, de hoofdpersonen uit het boek, makkelijker door het leven van Monet en zijn (Zaanse) geschiedenis!

Bekijk hier de schatkaart, de wandeling en de schilderijen van Monet.

Monetwandeling
Tijdens de rondwandeling (ongeveer 60 minuten) langs de Zaan komen we langs de plekken uit het boek én de plekken waar Monet schilderde. Op zijn schilderijen staan veel molens, maar waar zijn die gebleven? En de kleuren van de huizen van toen? Groen, mosterdgeel, blauw: ze komen nu weer in de architectuur terug – zie ook het Inntel hotel en de blauwe gevel in het hotel als ode aan Het Blauwe Huis van Monet (komt ook aan bod in De schatkaart van Monet).

VLUU L110, M110 / Samsung L110, M110

Monetwandeling langs de plekken waar hij schilderde en langs de plekken uit De schatkaart van Monet

1 – Kleurenleer

Omdat ik merkte dat veel kinderen niet weten hoe je kleuren mengt én omdat ze het erg leuk vinden als ze het eenmaal doen/ontdekken, dat blauw, geel en rood de primaire kleuren zijn en dat je daarmee groen, paars en oranje kunt mengen, is een les van een uur over kleuren een mooie voorbereiding/aanvulling op de workshop Schilderen als Monet.

Download hier het werkblad van de kleurencirkel

Voorbeeld van een kleurencirkel.

Voorbeeld van een kleurencirkel.

2 – Schilderen als Monet
Na lezing van het boek en de wandeling is Monet tot leven gekomen: tijd om te schilderen!

VLUU L110, M110 / Samsung L110, M110

Workshop op school over Monet en het impressionisme

De workshops van Martijn zijn opgenomen in het Cultuurmenu van de gemeente Zaanstad. De schatkaart van Monet is in de (meeste) Zaanse schoolbibliotheken opgenomen.

Heeft u vragen over een (voorlees)bezoek, een rondleiding langs de plekken waar Monet heeft geschilderd of over (het bestellen van) het boek De schatkaart van Monet? Kijkt u hier voor de contactgegevens van Martijn.