De schatkaart van Monet

“Schilderen met woorden, dat kan Martijn Couwenhoven.” – Prikkels, tijdschrift over cultuur op school

Over het boek

Omslag-08-10“We ontdekten een schat, mijn vader en ik. En dat allemaal door 300 gram suiker, 250 gram amandelen, 5 eieren, 100 gram bloem en 125 gram boter. Dus ja, als je het zo bekijkt heeft mijn moeder eigenlijk ook de schat helpen ontdekken, want als zij die cake niet had gebakken, had ik nu niks geen verhaal gehad.”

Zo begint het verhaal dat wordt verteld door de tienjarige Eva. Eva heeft dyslexie. Ze houdt niet zo van lezen. Wel van schilderen, en van cake. Zo komt ze erachter dat de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet in 1871 in Zaandam is geweest en meer dan 20 schilderijen in de stad heeft gemaakt. En dan ontmoet ze Joep, die in een huis woont dat op een schilderij van Monet staat: Het Blauwe Huis. Alleen is Het Blauwe Huis niet blauw meer. Joep weet overigens niet wat blauw is, want Joep is blind. Eva kan zich niet voorstellen dat je geen kleuren kunt zien. En hoe omschrijf je kleuren aan iemand die blind is? Eva heeft een kaart gemaakt met daarop de plekken waar Monet heeft geschilderd. Samen met Joep gaat ze op stap. En ze schrijven een brief aan mevrouw de burgemeester, want weet zij eigenlijk wel dat Monet in Zaandam is geweest? En zou het niet mooi zijn als Het Blauwe Huis weer echt blauw is? Maar dan blijkt dat Eva een kleine vergissing heeft gemaakt…

Geschikt voor de leeftijd 8-12 jaar

Recensies:

“Schilderen met woorden, dat kan Martijn Couwenhoven.”
– Prikkels, tijdschrift over cultuur op school

“Heerlijk verhaal, letterlijk en figuurlijk! Wie dacht dat schilderkunst alleen bestemd is voor grote mensen, weet na het lezen en bekijken van dit heerlijke boekje wel beter! Martijn is een verteller eerste klas.”
– Jacob Reitsma, stichting Monet in Zaandam

“Het boek is met humor geschreven, vooral het einde pakt grappig uit. Daarnaast heeft het verhaal ongekaderde aquarelillustraties in kleur (van Xantha-Iris Vorst) die het verhaal ondersteunen. Het boek nodigt uit om op ontdekking te gaan in de historie van je woonplaats.”
– NBD Biblion (Ingrid van der Heijden)

“Je zit vanaf de eerste zin in het verhaal. De hoofdpersoon is ook meteen leuk!”
– Niki Smit, schrijfster van 100% Coco

“Goed nieuws: je kunt absoluut schrijven.”
– kinderboekenschrijver en Griffelwinnaar Jan Paul Schutten

“De schatkaart van Monet is een goed kinderboek omdat het op zeer toegankelijke wijze, levendig en met de nodige dosis humor, kinderen de ogen opent voor de schoonheid van het alledaagse.”
– Caspar Visser ‘t Hooft op schrijverinfrankrijk.nl

“Beste Martijn, allereerst gefeliciteerd met je nominatie voor de Hotze de Roosprijs en complimenten voor je leuke boek! In het kader van de Zaanse Kinderjury heb ik vorige week voorgelezen uit het boek. Het was de bedoeling dat dat van half twee tot twee uur duurde, maar het werd uiteindelijk bijna half vier toen ik weer naar huis ging, zo enthousiast waren de kinderen.
Met vriendelijke groet,
Annemarie van Nieuwamerongen-Oosterkamp
Raadslid VVD Zaanstad”