De schatkaart van Monet

“Schilderen met woorden, dat kan Martijn Couwenhoven.” – Prikkels, tijdschrift over cultuur op school

Wie was dat eigenlijk, Claude Monet?

monet-foto-amsterdam-222x300Claude Monet werd geboren in Parijs in 1840. Al toen hij jong was bleek dat hij talent had voor tekenen. Hij was toen hij nog klein was met zijn ouders en broer naar Le Havre verhuisd, een havenstad in het westen van Frankrijk. Daar werd Monet ontdekt door Eugène Boudin, een Franse schilder die veel schilderijen van de zee en mooie wolkenluchten maakte. Boudin nodigde de jonge Monet uit om met hem in de open lucht te komen schilderen, gewoon lekker buiten, met schildersezel. Dat klinkt heel gewoon, maar dat was het in die tijd niet. Kunstenaars schilderde tot dan toe eigenlijk alleen maar in hun ateliers.

In 1871 verbleef Monet 4 maanden in Zaandam. Hij was toen 30 jaar oud en nog niet beroemd. Dat werd hij wel. Waarom? Hij maakte schilderijen die nog nooit iemand had gemaakt.

Zijn idee was om in zijn schilderijen een moment van de dag vast te leggen: het licht van de opkomende zon bijvoorbeeld, of een mistige ochtend. Dat klinkt nu misschien heel gewoon. Maar toen werkten kunstenaars in hun atelier. Monet wilde de natuur zien en het steeds veranderende licht schilderen. Dan moet je naar buiten met je schildersezel en je verfdoos! En snel schilderen, want het licht verandert de hele dag! Gelukkig vonden ze in zijn tijd net de verftube uit, want die had je vroeger ook nog niet.

Hoe beroemd is Claude Monet eigenlijk? Misschien ken je Vincent Van Gogh? De schilder van het beroemde schilderij met de zonnebloemen? Of Lionel Messi, die ken je vast wel! De beroemde voetballer van Barcelona. Wereldberoemd omdat hij zo goed kan voetballen, bewonderd om zijn mooie acties en doelpunten. Zo beroemd is Claude Monet ook. Omdat hij zo goed kon schilderen. Zijn schilderijen zijn te bewonderen in musea over de hele wereld.

Elke kunstperiode heeft een naam. Monet was de belangrijkste schilder van het Impressionisme.

monet-painting

Bijzonder toch, dat de beroemde Claude Monet 4 maanden in Zaandam is geweest om te komen schilderen! Hij vond het er prachtig, de houten huizen waren mooi gekleurd in tinten groen en blauw, en er stonden honderden molens langs de Zaan, want fabrieken zoals we die nu kennen waren er nog niet.

Wil je meer weten over Claude Monet, over zijn beroemde huis in Giverny bijvoorbeeld? Misschien kan je op internet wat over hem opzoeken, of vraag het aan je juf of meester! En het boek lezen natuurlijk, De schatkaart van Monet, dat kan ook geen kwaad!

29-8789_1

Dit schilderij heet De Zaan en de Westerhem, en het is te zien in het Zaans Museum! Op de schatkaart kun je zien waar Monet het in Zaandam schilderde.